My Blog List

Sunday, 5 October 2014

Kebaikan Epal

Epal Merah


Assalamualaikum semua!! mesti ramai yang kat luar sana tu suka makan epal kan?? tapi mesti ada yang tak suka epal kan?? namun,korang tawu tak apa khasiat epal niee?? haa...epal ni kan buah ..so,pasti laa ad khasiat dia kan? ok,kalau korang semua nk tawu epal ni boleh perelokkan jantung...kalau ada2 sapa2 yang sakit jantung tuu...boleh laa pekena epal selalu,insyaallah boleh sembuh...

Epal ada dua warna yang berbeza iaitu epal merah dan epal hijau...kedua-dua epal ini  mempunyai khasiat2  nya tersendiri...

Epal merah mempunyai kandungan serat  sekitar 2 gram per 100 gram bahan. Epal merah mengandung serat yang larut dalam air, asam organik, dan kalium. Epal merah berkhasiat untuk menstabilkan tekanan darah. Kulitnya mengandung pektin (termasuk serat makanan yang larut dalam makanan) yang berfungsi sebagai pembersih racun dari dalam tubuh, menyerap kelebihan air dalam usus, memperlunak feses, membantu menghalangi karies gigi dan gusi), menurunkan kadar kolesterol, dan meningkatkan HDL (high density lipoprotein)

Quercetin dalam epal berperanan sebagai anti kanser karena dapat memberikan kesan perlindungan dalam melawan melawan. Quercetin juga boleh digunakan untuk melindungi oksidasi lemak sehingga dapat melindungi hati terhadap kerosakan oksidatif. Epal juga mengandungi catechin yang berfungsi untuk mencegah pembentukan tumor usus dan melambatkan serangan tumor, memperkuat ginjal, membantu menurunkan berat badan (kerana ia boleh mengurangi nafsu makan), menstabilkan gula darah, serat baik untuk terapi kecantikan.

Bukan tu jee...x dilupakan juga epal hijau yee korang...Epal hijau niee mengandungi zat besi,magnesium,pottasium,soldium,kalsium,vitamin C,vitamin A dan B serta mempunyai sumber serat yang mudah larut.Kalau korang nak tahu lagi...kita semua ini amat digalakkan oleh kementerian kesihatan untuk memakan bahagian epal dan kulitnya kerana sebahagian dari kulit epal mempunyai kandungan vitamin C.

Haahaa..berbalik kepada epal hijau yee korang.Epal hijau boleh membantu mencegah:

Epal Hijau






* Pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah.* Mengurangkan risiko penyakit jantung.

* Membantu kesihatan membran paru-paru.

* Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.

* Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolestrol darah.

* Membantu mengekalkan berat badan.

* Mengurangkan tekanan penyakit asma

* Mengurangkan risiko barah.



Bagi sape2 yang ada masalah sembelit ataupun penghadaman,korang boleh kisarkan saleri buah epal hijau dan minumnya pada setiap pagi sebelum sarapan.Dengan ini, ia boleh membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas dari badan menerusi sistem pencernaan.korang rasa takk epal hijau?? masam kann?? haa.. masam dalam epal hijau tu la yang membersihkan badan ..

Epal hijau juga bertindak sebagai penyegar kulit wajah.Potong epal hijau dan rendamkan eketika di dalam air batu selama 5 minit,Kemudian letakkan di muka,biarkan selama 15minit.Anda akan dapat rasakan kesegarannya.Jika diamalkan selalu ia boleh melicinkan kulit.Bagi kaum wanita yang nakk wajah cantik dan berser-seri bolehlah selalu makan buah epal hujau niee...^_^

Akhir sekali,amalan memakan buah epal nie amat digalakkan oleh pihak berkuasa.Hal ini kerana epal ini bukan shaja baik untuk badan,namun ia juga dapat mengurangkan kolestrol dalam badan hihihi..so, korang semua try laaa makan epal hijau dan epal merah niee ekk??



No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum,selamat datang ke blog saya...mohon follow yeee!